iPhone, de första intrycken

I eftermiddags fick jag min tjänste-iphone (svart 3GS 16Gb), eftersom vi ska ta bort de flesta ångtelefonerna på kontoret. Installerade iTunes och pillade in SIM-kortet, aktiverade luren.

När sedan iTunes begär VISA-kort uppgifter för att släppa in mig, känns allt fel. Jag vill inte lämna ifrån mig kortuppgifter som de sparar permanent och vem vet hur länge. Jag backade ur och valde att inte registera mitt kort, det känns väldigt vanskligt.

Jag har arbetat med E-handel och med kortbetalningar på nätet, tumregeln har hela tiden varit att när man genomfört transaktionen skall inte fullständiga uppgifter sparas i någon databas, kortnummer maskas till endast de fyra sista siffrorna och Cvc/CVV2 skall över huvud taget aldrig “träffa disk” (sparas). iTunes frångår all vett och sans. Om/när sajten hackas/läcker, för det händer förr eller senare (mest förr) .. så ligger kortuppgifterna där med för- och efternamn, födelsedatum, kortnummer och cvc/cvv2 … klart att användas. Är kortet dessutom kopplat till ett lönekonto, eftersom de flesta av oss i Sverige inte handlar så mycket på kredit, så är vi i princip fucked. Någon, även indirekt Apple skulle i princip kunna tömma kontot.

Paranoia, är ett tillstånd av förhöjd uppmärksamhet

Nej, antingen struntar jag fullständigt i iTunes .. eller så skaffar jag återigen ett separat Visa-kort kopplat till ett konto som jag flyttar in precis rätt mängd pengar när det skall användas. Jag ska snacka med min bank, för jag upplever iTunes som osäkert.

Lite paranoia, är bara hälsosamt

Jag diskuterade detta med kollegorna på pendeltåget när jag åkte hemmåt tidigare idag, förklarade hur jag hanterat kortuppgifter tidigare och fick medhåll, det lät rimligt. När iTunes vill ligga på uppgifterna känns det mycket osäkert.

Det känns som jag knappast kan vara ensam om de här tankarna. Dessutom, de applikationerna jag är ute efter är “Free” och inte kostar något känns det hela väldigt onödigt, tyvärr kommer jag inte åt dem utan ett iTunes-konto och inget iTunes-konto utan VISA-kort.

Apple, get your act together and let free apps be installed without iTunes-accounts.

Update 2010-05-19: Jag föll till föga och registrerade mina kortuppgifter i alla fall, utan applikationer är iPhone lika skoj som en gråsten. Det var ändå under protest jag lämnade kortuppgifterna till Apple. Jag har beställt ett extra VISA-kort från banken, kopplat till ett speciellt konto som bara kommer innehålla pengar när jag skall beställa något på nätet.

2 thoughts on “iPhone, de första intrycken

  1. Hmmm men om jag inte minns helt fel så lyckades jag utan att regga ett visa-kort… HOPPAS jag i alla fall!! 😉 För jag som du, kör bara gratis-appar, än så länge kanske jag ska tillägga.
    .-= Peter´s last blog ..Soft =-.

    1. Jag föll till föga, jag reggade mig.. och lämnade kortuppgifter i pant. Vi får se hur det går .. jag försökte ett par varv att få in apps i luren utan konto, no-go.

Comments are closed.