1:a December 2009

Besvikelse, det är nog ett ord som summerar det jag känner just nu.

FRA-kablarna kopplas in i morgon, 1:a December, därmed massavlyssnas hela svenska folket med förevändningen att det är i jakt på terrorister, grova brottslingar och för att skydda svensk trupp i Afghanistan. SÄPO och Polisen får vara med och tråla materialet, som oavkortat kommer pumpas in i FRAs innandöme.

Det är bara en tidsfråga innan det börjar läcka och innan ändamålsglidning kommer igång på riktigt. Det skulle inte förvåna mig alls om Skatteverket, CSN, Tullverket eller annan myndighet senare får tillgång till medborgarnas trafik. Öppet eller under bordet, det kommer hända och de har redan visat intresse.

Samtidigt är jag besviken på gammelmedia och Sveriges medborgare, som inte reagerat, alls. Om det kommer en reaktion, så är det i alla fall för sent då kablarna är på plats och det är svårare att avbryta något som pågår, än att förhindra att det händer från första början.

Om medborgarna informerats om sina rättigheter och skyldigheter och sedan fått höra vad FRA-lagen egentligen innebär, så skulle de flesta vara negativa och kräva att det skulle rivas upp.

Ingen kommer kunna säga att jag inte protesterat, när våra rättigheter att kommunicera förtroligt och anonymt över Internet lagstiftats bort. Kan du säga samma sak?

FRA har för länge sedan tjänat ut sitt syfte, det kalla kriget är sedan länge slut och vi har två andra myndigheter som sysslar med inhämtning av underrättelser, SÄPO internt i landet och MUST som spanar utåt — vad ska vi då med en “civil” myndighet vars verksamhet är militär? Riv upp och lägg ner.

2 thoughts on “1:a December 2009

Comments are closed.