Spionförlaget vill censurera Internet

Via Sociala medier: Förlag vill censurera debatt på Flashback och bloggar läser jag att Spionförlaget (som inte verkar ha någon digital närvaro på Internet) tycker sig ha rätten att stänga diskussionstrådar på forum och tysta bloggar som diskuterar, ventilerar om förlagets publikationer.

Newsdesk har företaget en pressrelease med följande text;

.. är kraven på seriositet och saklighet väldigt höga, detta framför allt för att skydda de personer som figurerar i boken eller på ett eller annat sätt har att göra med bokens berättelse. Skyddet avser identitet och integritet.

(min fetning)
för att senare fortsätta med;

Flashback uppfyller inte de kraven. Forumets regler tillåter (förbjuder inte) massmedial publicering utan praktiskt tillämpbart rättsligt ansvar för innehållet samt anonym publicering av uppgifter utan källangivelse, källkontroll eller källansvar. Detta medför en risk för ryktesspridning och att fokus i debatt flyttas från saklighet och kärnfrågor till aspekter av sekundär och/eller subjektiv karaktär.

What!? Så en bok som hävdas vara “sanning” får inte kritiseras eller diskuteras?

Jag kikar snabbt in på Adlibris för att kolla, boken klassificeras som Historisk, politiskt & militär biografi, Modern & samtida skönlitteratur och Spionage & underrättelsetjänst — ingenstans sägs något att det skulle vara fakta eller någon form av dokumentär. Skönlitteratur, vilket kan vara fullständig fiktion eller bara förskönande, Biografi är någons beskrivande av en person, vilket inte heller behöver stämma med verkligheten. Så, för en bok med spion- och militär-tema som lika gärna skulle kunna varit skriven av Jan Guillou som Robert Ludlum, så hoppas Spionförlaget ladda namnet Stan Emiroff med mystik.

Spionförlaget är en enskild firma som registrerades 2007-11-27 av en Stanislav Emirov.

När jag ser namnet på författaren och ägaren till förlaget — slår det mig, det är ju samma person.

Under pseudonymen Stan Emiroff har han skrivit bland annat Spionbloggen och nu boken Memoirs of a Business Spy.

… och vem tror han att han är egentligen, klart han inte vill att folk ska dissa hans bok på forum och bloggar men han står ju faktiskt inte över lagen, vi har yttrandefrihet. Dessutom är karln en offentlig person, som författare och företagsägare/ledare, så han kan inte gnälla på att någon skulle hängt ut honom.

Trollfasoner.