MediaCreeper och Creeper i Konflikt, P1

Jag fick en heads-up av PawalCreeper, “Lyssna på introt P1 Konflikt!”, sagt och gjort, jag laddade ned dagens program och började lyssna.

Jag satt framför datorn i natt, som så många andra plägar göra på natten numera. Men den här gången här gången gjorde jag det i jobbet, jag klickar mig runt på en sajt för en ny tjänst på internet, den kanske inte är så ny, eh, jag hänger förmodligen inte med, den heter i alla fall MediaCreeper.

Å det var verkligen för att som är så vanligt här i det framväxande IT-samhället, använda en anglosism, ja det var verkligen “Creepy”, för tjänsten är skapad av en enskild person men övervakar vad olika mediaföretag surfar på för sidor och där kunde jag hitta mina egna sökningar, listad som “Sveriges Radio” bara någon sekund efter jag gjort dem – Lillebror ser dig, kändes det som.

Creeper heter en annan sida som visar hur man kan övervaka myndigheters aktivitet på nätet på samma sätt, så den nya kommunikationsteknologin med sammanflätning av bredband, internet och mobil telefoni, rymmer inte bara hot utan också möjligheter, som när en enskild kan se vad myndigheter, media söker efter eller följa folkvaldas röstning i detalj eller söka kunskap eller bilda opinion eller dom självklara sakerna, gå på banken, göra inköp, titta på film, hålla kontakt och skaffa en partner. Snart sagt alla delar av vårt liv har en möjligthet på nätet och varje ingrepp mot internet blir då ett hot.

Finns en politik som reducerar det hotfulla men ger maximal frihet åt den demokratiska möjligheten? Eller måste vi ta det onda med det goda? De etablerade politikerna har hittills inte haft några bra svar, de använder nästan rätt ord, de får dem nästan i rätt ordning men de saknar all trovärdighet, de förstår inte “nätet”, säger våra nya politiker, Piraterna, som därför har medvind. Inte bara i Sverige utan över stora delar av världen, för piratrörelsen liksom nätet håller på att bli global.

Det här är det andra uppmärksammade omnämnandet av MediaCreeper i gammelmedia, den första var en ledare i UNT, där Maria Ripenberg på ledarplats förfasade sig över tjänsten MediaCreeper och även bloggade om det privat.

Andra om samma radioprogram: Opassande, Leo Erlandsson, 100 steg till, annarkia.