De andra frågorna då?

Vänner och bekanta frågar mig om var Piratpartiet står i vissa frågor, jag svarar så gott jag kan och argumenterar för den personliga integriteten och det fria Internet. Det jag inte riktigt har koll på, läser jag på och försöker föra diskussionen vidare, i de fall de helt faller utanför Piratpartiets “scope” så talar jag om det, att de inte tar ställning i de frågorna.

Tyvärr är det så att det inte går hem, när jag har förklarat att Piratpartiet siktar på en vågmästarroll för att kunna punktmarkera frågor och lägga tryck i de frågorna.

En vän deklarerade att Piratpartiet inte fanns med alls som alternativ i EUP-valet, eftersom en röst på det röda laget alltid var bäst — svårt att argumentera emot. “… för det röda laget står alltid för bra social politik”, var väl tonen.

Andra jag talat med är inne på samma spår — att rösta Pirat i EUP vore att kasta bort rösten eftersom PP inte kommer kunna påverka och inte tar i frågor som inte ligger i partiets fokus.

Men de har fel, samma människor som jag pratat med lever delar av sina liv på nätet, att de påverkas av FRA-, IPRED- och datalagringslagar har inte nått deras små grå. Det handlar inte om att de använder nätet till att surfa fram muffinsrecept eller vidarebefodra kedjemailen med de roliga filmsnuttarna — det handlar om att allt de gör på nätet hamnar i något sökbart register någonstans, utan brottsmisstanke. Om statsmakten idag betraktas som “friendly” så är det inte säkert att nästa gör det eller om Sverige tvingas av EU att dela med sig av all information man samlat om medborgarna, både de röda och blå lagen skulle säkert lägga sig platta och låta detta ske. Endamålsglidningen är redan ett faktum.

Staten spanar på din/min vardagskommunikation, vem du mailar/ringer, vilka sajter du besöker, det läggs pussel och dras slutsatser — du rankas och viktas efter din närvaro på nätet, vem du talar med och var du befann dig. För mig låter det som ett liv bakom järnridån, när kommer angiverisystemet igång?

De som inte nyttjar sin demokratiska rättighet att rösta, är inte heller berättigade att gnälla.

Jag kommer rösta på Piratpartiet i EUP-valet, för det finns inga andra alternativ.

4 thoughts on “De andra frågorna då?

 1. FRA ger regeringen rätten att använda alla mobiltelefoner som spårsändare och se vad vi alla gjort och vart vi varit vid den tidpunkten.
  Rent mjöl i påsen brukar användas i dessa omständigheter men nu är det så att det finns omständigheter som säger att privata intressen kommer att kunna utnyttja dessa uppgifter också.
  Hur kommer dessa privata företag att använda våra uppgifter?
  Vilka företag får ta del av dom?
  Dom utnyttjar fildelning,pedofili och terrorism för att kunna ta del av våra privata uppgifter.
  Finns redan inlagt och kommer att användas med regeringens godtyckande.
  Först värnar vi om internet så vi alla kan ta del av alla partiers frågor utan att behöva registreras och utan internet hur ska kritiska röster få göra sig hörda?

 2. Vet inte vad som menas med de “röda”. Om det är socialdemokraterna som avses så är ju de tex. för både idén bakom FRA-lagen och även datalagringsdirektivet.

  Det är ju en jätteskillnad mellan S å ena sidan och Mp och V å andra sidan.

  “Endamålsglidningen” låter förresten som en glidtackling i samband med målskott i en fotbollsmatch med bara ett mål… 😛

 3. Jag skulle väl även vilja påstå att det finns tydliga av de “stora” partierna (nåja, de som suttit med i riksdagen ett bra tag) som ofta saknat egna förslag i många fall och då bara röstat med majoriteten.

  Om inte annat så bör människor rösta på piratpartiet för att tvinga de andra partierna att sätta sig in i hur hela den här nya grejen med Internet fungerar – eftersom det är pinsamt uppenbart att de i många fall inte har en aning.

  Sen tycker jag att man bör rösta pirat om man håller med om “mycket partiet står för”, även om man tycker det saknas ställningstagande inom en del andra områden. Detta av följande anledningar:

  – Vi har inte världens bästa skola, sjukvård, äldreomsorg etc. Vilket innebär att de partier som sitter vid makten idag, uppenbarligen inte har en vinnande strategi i dessa frågor de heller.

  – Om man gillar piratpartiet men inte vet hur mycket de kommer kunna göra under den tid som går tills nästa val (beroende på vilken typ av val det är) – varför inte ge PP en chans? Så jäkla mycket kommer inte ett enskilt parti kunna ställa till med på några år.

  Själv röstade jag pirat den 20:e maj och jag har aldrig varit så säker på vilket parti som förtjänar min röst tidigare.

  Mot Bryssel!

 4. @jesse Korrupta politiker och kommersiella intressen som styr lagstiftningen; Regering & Riksdag AB

  @Tor “röda laget”, då menar jag S+V+Mp — de håller ju i hop på vänsterkanten. S har ju som sagt inte lagt två i kors för att förhindra denna integritets demontering — jag håller även dem ansvariga. “Endamålsglidningen”, stvafle.

  @Nalle De har ingen koll alls, eftersom allt annat får rätta sig efter samtiden, så också politiker.

Comments are closed.