Varför är jag inte förvånad?

En tweet från MAB fångade min uppmärksamhet;

_Mab_är inte förvånad över att Säpo ska ges tillgång till FRAs material http://playrapport.se/#/vid…

MEN FÖR HELVETE! Ett exempel på ändamålsglidning, “Nej, SÄPO ska inte få tillgång till FRA-spanat material” lät det när lagen skulle klubbas igenom för andra gången.

FRA har inget existensberättigande, kalla kriget är för länge sedan över och att vända militär (ja, jag vet, FRA är ju en “civil” militär myndighet) inåt landet för att spana efter “terrorister” är helt absurt. SÄPO och MUST var tidigare de myndigheter som hade tillstånd att spana inrikes, i SÄPOs fall och utrikes i MUSTs fall. Vad FRA platsar i detta får inte jag riktigt ihop, allt utanför rikets gränser är “utrikes”, det faller på MUST, innanför rikets gränser, just det, SÄPO. FRA är en kvarleva från mitten av förra seklet, ett icke nödvändigt bihang, som nu är ganska inflamerat.
Lägg ner FRA och skänk datorer och annan teknisk utrustning till universitet och högskolor, Fortifikationsverket bör kunna få en slant för anläggningen på Lovön och staten slipper pumpa in +700 miljoner kronor om året i en verksamhet som inte ger något tillbaka. Bygg om det till SPA, fat-camp eller whatnot, jag struntar i vilket, FRA ska bort.

Vad kostar det att hyra en politiker idag? Egentligen?

Jag är inte mycket för konspirationsteorier, men när våra folkvalda beter sig som det inte fanns någon morgondag, då börjar man fan fundera. Att montera ned den personliga integriteten och behandla sina medborgare som mindre vetande, lagstifta bort brevhemlighet, läkare-patientskydd, källskydd och göra var mans och kvinnas mobiltelefon till statlig spårsändare och spana på all kommunikation på internet, då tar i alla fall mitt förtroende för sittande politiker slut. Var och en är att betrakta som terrorist, tills motsatsen bevisats.

Jag håller både det “röda laget” och det “blå laget” skyldiga i detta, plattnackarna finns i båda lagen. De har inte förstått vad de ställt till med och kan inte se de långsiktiga konsekvenserna av FRA-lagstiftning och den ändamålsglidning som efter bara några månader börjat visa sig. Vilka ska få ta del av FRA-spanat material nästa gång? FRA-shoppen öppnar för SÄPO, kanske för Upphovsrättsmaffian nästa gång? CSN? Försäkringskassan? Skatteverket? Socialstyrelsen? Porrbranschen?
Detta måste få ett slut nu, på en gång, inte om några år.

Mark Klamberg: SÄPO kommer att få nyttja FRA
Piratpartiet: Pressmeddelande: “Visa regeringen vem som bestämmer om FRA”
HAX: Nu är det dags att dödförklara FRA 2.0
DN: Säpo ska få använda FRA