Personer jag beundrar

Det finns en hoper personer jag beundrar av en eller annan anledning, de är skarpa i både tanke och ord. Jag listar några av dem nedan, inte nödvändigtvis någon slags topplista utan bara rakt av.

Henry Rollins, säger många sanningar. Jag har lyssnat på många av hans standup framträdanden och sett honom live vid ett tillfälle. Som författare, artist och talkshow host är han lysande.

Stephen Lynch är en singing comedian med det lilla extra, han sjunger om kontroversiella ämnen och drar saker ut i förlängningen, till det absurda. De tillfällen jag känner mig lite dyster och deppig så hjälper det att lyssna på Stephen, räddar ibland min dag.

Tom Lehrer gjorde på 60-talet ett par riktigt bra framträdanden, dessa är jag uppväxt med då mina föräldrar ofta lyssnade på hans sånger. Tom Lehrer kan man ge etiketten “singing comedian”, även om detta inte var hans yrke utan Matematiker.

Astrid Lindgren, denna fantastiska människa som gav oss Pippi Långstrump, Karlsson på taket, Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta.

Magnus Betnér som sätter fingret på samhällets ömma punkter och trycker till, Stureplans-muppar, Livets Ord och feminist-talibaner får sig ett par sanningens ord. Välartikulerad, påläst och en av de “offentliga” som fattade vad FRA-lagen innebär för samhället och demokratin.

Rick Falkvinge som tog initiativet att starta PiratPartiet, som tidigt såg att vi var på väg mot ett 1984-samhälle, som modigt lade heltidsarbete och karriär åt sidan för att försöka göra skillnad, att förbättra samhället. Behöver Rick någon gång övernatta i mina krokar, så har jag en soffa.

.. sedan ett par människor som jag tidigare hade respekt för men som nu har hamnat på min “shit-list”…

Jan Guillou – som inte har hängt med i utvecklingen, en dinosaurie från förra århundradet, visst han var med och avslöjade IB-affären, det var på tidigt 70-tal, det avslöjades förra året att Jan inte ens kan kolla sin mail utan får den utskriven av sin fru, innan Jan i alla fall får lite koll på internet bör han hålla sin näbb stängd.

Alexander Bard – verkade vara en frammåt och öppen själ men visade prov på motsatsen. Liberal-kommersialist?

Fredrik Reinfeldt – jag hade hopp om att Fredrik skulle ställa en del till rätta efter många års Socialdemokratiskt vanstyre… ack vad lurad man blev. Fredrik med allians är övervakningsivrare, som valfri kommunist diktator skulle vara avundsjuk på och håller på att montera upp en övervaknings-apparat som saknar motstycke.

Fredrik Federley – jag har faktiskt spelat paintball med Fredrik, på den tiden han var pålitlig. Om jag säger vindflöjel…

Stefan Sauk – gav sig in i debatten om upphovsrätt och IPRED1 utan ens ett par sockiplast på fötterna med Christian Engström (pp) i TV4 Nyhetsmorgon.

Det finns så klart fler personer jag skulle kunna tycka eller tänka om men det spar jag till andra tillfällen.