Köpt artikel

Via LinuxChick: Is it really a lawyers place to decide about the quality of open versus closed source? läser jag på IDG: It-juristen: “Bäst kvalitet på stängd kod”, en helt klart köpt artikel.

It-juristen Malin Forsman hävdar alltså att proprietär (stängd) mjukvara är bättre än open source mjukvara, eftersom kvalitén blir högre när det är pengar inblandade.

– Det krävs en morot för att man ska anstränga sig ordentligt. Om den stora inkomstkällan står och faller med kvaliteten på koden tror jag att man anstränger sig mer

Så ett brinnande intresse och en önskan att skriva bra kod och viljan dela med sig av det, gör det sämre, medan kod producerad av underbetalda dussin-programmerare som saknar inspiration gör ett bättre jobb? Tusen/miljoner par ögon som granskar kod, istället för hundra eller färre, ger snarare bättre kod, fel och galenskaper upptäcks snabbare.

Microsoft har ju inte direkt några track-records vad det gäller att patcha upptäckta säkerhetshål, ibland tar det 7 år. Visst, fel och säkerhetshål upptäcks även i open source kod, skillnaden är att vem som helst kan skriva en patch och skicka in den, det går inte med proprietär mjukvara för där kan man inte få tillgång till källkoden.

Hela artikeln är ett beställningsverk från Microsoft, Malin Forsman har arbetat på Microsoft (om man kikar på hennes CV) och IDG är ju inte kända för att bevaka IT-sektorn objektivt. Man tycker ju att IDG borde märka sina betalda artiklar med “Denna artikel är en annons”.