Det rena mjölet i påsen

Svenne/Britta Banan mumlar något om “rent mjöl i påsen” eller “har inget att dölja”.
– Då har du heller inget emot att vi monterar upp de här kamerorna i ditt hem, i ditt badrum, i ditt sovrum och avlyssnar din telefon och läser din post.
– Ehm, det går väl bra, det är ju för den goda saken.

Sånt gör mig förbannad, flata människor som bara flyter med strömmen, man bryr sig inte om att stat och myndigheter monterar ner medborgarnas personliga integritet, man saknar intresse att sätta sig in i saken eller helt enkelt saknar förmåga att fatta vad det gäller. Terrorism-argumentet används för att skrämma medborgarna att frivilligt ge upp sin integritet och hävdar att FRA är lösningen, på något magiskt vis kan FRA skydda trupp i utland, bullshit.

Sverige har för sin befolkning en relativt stor underrättelse-apparat, FRA, i runda slängar 700 personer arbetar där, det är den “civila” delen, SÄPO har även de en underrättelseverksamhet, ytterligare något hundratal personer, sist har vi MUST, den militära underrättelsetjänsten med en okänd mängd personal. Gissningsvis har vi minst 1000 och kanske som mest 2000 personer i Sverige som arbetar med olika former av underrättelseverksamhet, både civilt och militärt.

Det eventuella hot som finns mot riket Sverige skulle enkelt kunna neutraliseras, ta hem truppen från Afghanistan. Det är det enda som skulle behövas för att slå undan eventuella hot från al-Qaida och Usama bin Ladin. (Jänkarna har ju inte hittat bin Ladin än, kanske sitter han i Falun och trycker?)

Är det så att några politiker och/eller tjänstemän tappar ansiktet om FRA-lagen rivs upp? Kanske är det så, att det är prestige som är på spel. Eller så tycker politikerna att det är tufft att hänga med de stora grabbarna i underrättelse-världen, att få leverera lite dirt om ryssarna, trejda på informationsmarknaden.

Jag kan gå med på att SÄPO och MUST existerar och har existansberättigande, de har (vad jag vet) klart definierade funktioner och förordningar att rätta sig efter, SÄPO spanar inrikes mot inre hot, MUST spanar utåt mot yttre hot. Var passar då FRA in? För mig går det inte ihop, skall FRA spana mot yttre hot så är de inne och tassar på MUSTs domäner och FRA skall ju inte spana inrikes, så vad har de för nytta, egentligen?

FRA är den fyrkantiga klossen som inte passar i det runda hålet.

Snälla politiker, förklara för Sveriges medborgare varför vi behöver FRA, inte bullshit-versionen-med-terrorism-vinkeln utan den riktiga raka sanningen, eller avliva FRA genast.

One thought on “Det rena mjölet i påsen

Comments are closed.