Svenska darknets

Min första reaktion när jag tittade på debatten i dag var; shit, när de kopplar in avlyssnings-tapparna så kommer många med lite know-how kryptera sin trafik för att kringgå avlyssningen. Trafiken kommer fortfarande vara tillgänglig för FRA, genom att den passerar “tapparna” men den kommer vara ordentligt krypterad och sannolikt oanvändbar/ointressant för någon att rota i så länge man har valt ett starkt krypto för att skydda trafiken med.

Det är inte så klurigt egentligen, det finns flera alternativ beroende på vad man är ute efter och hur stor over-head man kan tänka sig.

Är man ute efter att tanka torrents, IRC (utan autentisering av nickname/inloggning mot server) så duger TOR alldeles utmärkt, men man ska komma ihåg att trafiken från exit-noderna går i klartext och kan sniffas, det har redan gjorts framgångsrikt. SSL (samma teknik som används för att ansluta säkert mot tex. din bank) genom TOR kan vara ett alternativ med lite högre säkerhet. Fördelen med TOR är att du kan ansluta till en lokal node och du kan få en exit-node var som helst i världen. TOR brukar även fungera utmärkt för att kringgå high-end brandväggar med SPI… *host*Cisco PIX*host*.

Om man är ute efter att dela filer över Samba, FTP eller liknande så kan Hamachi fungera bra. Hamachi-nätverk har fördelen att bara maskiner/användare du litar på och som har lösenord till just ditt virtuella nätverk kan ansluta. All trafik över Internet är krypterad med nätverkets nyckel och nätverket upplevs som ett lokalt LAN, med IP-adresser som börjar på 5.*.*.*

Sedan finns ju tjänster som Relakks och Dold.se, frågan är bara hur länge dessa kommersiella aktörer finns kvar, när det blir dags för loggning och anonymiseringstjänster förbjuds.

Mer läsning/nedladdning:
TOR Project, dokumentation finns på svenska. Binärer för Windows, Linux och Mac.
Privoxy.
Hamachi.
Relakks.
Dold.se

2 thoughts on “Svenska darknets

  1. Dold.se har tydligen en systersajt http://www.hidden24.com. Nästan identisk tjänst, skillnaden skall dock vara att deras servrar redan ligger utanför EU pga kommande Ipred. Kan vara bra att ha med på din lista 🙂

    //A

Comments are closed.