Planen som sprack

Vi, jag och Patrik skulle ha åkt till Stockholm med 07:15-tåget, när vi kom till stationen i Eskilstuna stod fortfarande 06:42-tåget vid perrongen, trots att klockan var nästan 07:00. 06:55-tåget ställdes in ungefär samtidigt som 06:42-tåget släpptes iväg mot Västerås, 07:15-tåget ställdes in några ögonblick senare. Det sattes in en buss för att ta alla resande till Stockholm, man såg direkt att det skulle bli fullsmetat i bussen, P och jag avvaktade, passade på att promenera till McDonald’s för lite frukost. Medan vi frukosterade fick vi veta att det skulle vara stopp mellan Nykvarn och Södertälje fram till 15:00 på grund av växelfel/rälsbrott.

När vi satt på McDonalds dök kamrat Henke upp, jag hade SMS’at för att kolla om han kunde tänka sig att dyka upp en stund och helt magiskt dök han bara upp. Snackade lite och promenerade mot torget för att ta bussen hem, ångrade oss och knallade till hållplatsen på Drottninggatan.

Kollade med kamrat Johnny om det var läge för en fotosession, eftersom jag hade kameran med mig, nekande svar. Ringde brorsan för att kolla om han fortfarande var hemma och om vi skulle ut och besöka vår mor, han kände sig inte särskilt bra och hade tid på vårdcentralen, blir nog senare i veckan om han känner sig bättre.

Jag kom hem och packade upp min laptop och satte mig framför tvn och glodde på debatt om FRA-lagen. De pratade om lagen som att den inte skulle rivas upp, utan finnas kvar i en eller annan form. För mig personligen är det inte acceptabelt, bort med lagen, stäng myndigheten FRA. Det har överlevt sitt syfte.

Vi har i dag en militär underrättelsetjänst, MUST, vi har även en civil, SÄPO. För mig passar inte FRA in någonstans alls och jag får heller inte ihop det “civilia” med myndigheten FRA heller, “F”:et i FRA står ju för “Försvarets” och det klingar militärt, vilket borde falla på MUSTs bord, likaså FUN som skall agera kontroll-organ, känns även det som det borde ligga under MUST. FUN som kontroll-organ är ett skämt, eftersom FRA själva väljer vad som skall rapporteras till FUN, självklart kommer inte negativa rapporter läggas fram där.

Jag har inga som helst problem med MUST, militär underrättelsetjänst bör finnas och nyttjas, för militära och utrikespolitiska behov. SÄPO sköter brottsbekämpning och inrikestpolitiska ärenden. FRA och KSI (som för övrigt är en gammal rest från IB) bör läggas ned och utrustningen fördelas mellan MUST, SÄPO och svenska universitet. FRAs årliga budget på 600 miljoner kronor skulle kunna läggas på infrastruktur, östersjö-projektet eller reducera skatterna.