Lökande en lördag

Jag har gjort lite research på något så märkligt som streckkoder eller bar codes som det heter på utrikiska. Jag snubblade på QR Codes och tyckte det verkade intressant, efter jag inte riktigt är som andra så forskade jag vidare i ämnet och hittade mer, som DataMatrix och ShotCode. Gemensamt för de uppräknade kodtyperna är att man kan använda sin mobiltelefon för att ta en bild och få den tolkad till tex. en URL.

Jag har arbetat en del tidigare med streckkoder, närmre bestämt med EAN-13 och 3of9 (three-of-nine), då speciellt EAN-13 kändes intressant, jag har till och med skaffat mig en streckkodsläsare.

QR Code
QR Code stöds av en massa mobiltelefoner, med kamera tar du en bild och får den avkodad till en URL. Japaner har använd det i flera år, här i Europa är detta ännu ganska okänt. Tekniken för encoding/decoding är öppen, som i Open Source.


DataMatrix
DataMatrix hittas här och där på konsument produkter, räkningar och ställen där en mindre datamängd behöver kunna scannas. Tekniken för encoding/decoding finns tillgänglig under GPL/LGPL.


ShotCode
ShotCode (tidigare känd som SpotCode), är en cirkulär streckkod utvecklad av University of Cambridge med endast 49-bitars rymd, användandet är hårt kontrollerat då man måste ha avtal/kontrakt med ShotCode samt att tekniken för encoding/decoding är proprietär.


Det känns och verkar som det är QR Codes som kommer slå igenom även om DataMatrix stöds och backas av bland andra Nokia, dessutom är ju QR Codes “snyggare” än DataMatrix.