Kommunicera krypterat

De allra flesta använder idag MSN Messenger, mest för att det fanns på datorn när de köpte/fick/lånade/stal den, MSN Messenger saknar möjligheter att kommunicera krypterat (man har i alla fall ingen möjlighet att påverka det på något enkelt sätt). Det finns flera klienter som hanterar MSN Messenger, ICQ, Jabber, iChat, AIM och whatnot, som dessutom stöder OTR, Off-The-Record, inbyggt eller som plugin. OTR använder man för att kryptera meddelanden mellan dig och mottagaren med galet kraftig kryptering, PGP och AES, samtidigt som det erbjuder autentisering så man kan vara helt säker på att det är rätt person i andra änden du pratar med.

Genom att byta ut Microsofts MSN Messenger mot Pidgin (Windows, Ubuntu, CentOS RHEL, Fedora Core), Miranda (Windows), Trillian (Windows) eller Kopete (Linux) så kommer man samtidigt undan MSN Messenger maskar som sprids från person till person genom din kontakt-lista. Du slipper få datorn full med virus, trojaner och annat otyg samtidigt som du kan kommunicera säkert, win-win situation, tycker jag i alla fall.

OTR är inte särskilt svårt att konfigurera heller, på min arbets-laptop (Windows XP) tog det säkert mindre än 5 minuter efter jag laddat ner OTR-plugin till Pidgin, installera och starta om Pidgin, sedan skapa nycklar för din/dina identitet/er och verifiera/autentisera de du pratar med mest. Detsamma gäller OTR-plugin till Pidgin ovanpå Ubuntu 8.04, som kommer färdiginstallerat med Pidgin, du behöver bara kryssa för det i plugin-listan och skapa nycklar, sedan är du igång, man behöver inte ens starta om Pidgin!

Som landet ligger nu (ja, Sverige ligger, som man bäddar…) så är det dags att börja kryptera och på andra sätt skydda sin kommunikation på Internet, eftersom nästan all trafik passerar gränserna oavsett vad du gör. Mailar du grannen eller din mamma i grannkommunen så kanske dina mail tar vägen via London, Moskva eller New York (i värsta fall Flen) för att de mottagande servrarna står på främmande mark, för att utföra virus-kontroll eller spam-tvätt och slutligen hamna på en server i Sverige igen, då har mailen passerat ut och in över gränsen och du är genast lovligt byte för FRA. Detsamma gäller MSN, ICQ, Jabber, iChat, IRC, Skype, Ventrilo, TeamSpeak och övriga chat-protokoll, de flesta servrar för sådan kommunikation ligger utomlands.

Update:: SimpLite finns för MSN Messenger (samt några kompatibla klienter) men stöder tyvärr inte OTR protokollet, enligt Kamrat Patrik. SimpLite’s kryptering stöder PGP, RSA-2048bits, AES-128bits eller Twofish.

6 thoughts on “Kommunicera krypterat

  1. I Österrike har personer nyligen gripits av polisen och häktats. För en del av de anklagade är det enda “brottet” att de använt just kryptering och uppmanat andra att också göra det. Gripandena var en stor polisinsats med dragna vapen och insparkade dörrar, som gjordes med anklagelsen “bildande av kriminell organisation”. Denna lag stiftades för att komma till bukt med organiserad kriminell maffiaverksamhet. De man slagit till mot nu är dock ingen maffia, utan ledande personer i den österrikiska djurrätts/djurskyddsrörelsen. Man har slagit till mot både kontor och engagerade medlemmar. Massvis med datorer, alla medlemsregister och kampanjmaterial har tagits så att deras fullt lagliga arbete inte kan fortlöpa. Myndigheterna försöker såklart rättfärdiga sitt beteende med att anklaga de gripna för diverse olagliga aktioner som djurrättsaktivister gjort. Men inga bevis har lagts fram för att de gripna (nu häktade en månad) skulle ha utfört dessa. Snarare är det väldigt framgångsrika kampanjer mot pälsfarmar/affärer etc som ses som en nagel i ögat på politiker och näringsliv. Detta har så klart relevans även för svenskar och koppling till FRA-debatten. Österrike har samma skimmer över sig som ett demokratiskt land som Sverige, men det har nu kommit fram att man övervakat mail och telefonsamtal i år, utan att få fram ett enda bevis (att avlyssna mail tycks också ha varit förbjudet enligt österrikisk lag), personer har blivit spårade via sina mobiltelefoner på ett väldigt precist avstånd (bara några meter), man misstänkliggörs (och häktas) för att man förordat kryptering, och polisen har även använt intima och personliga detaljer från privatlivet (som man avlyssnat sig till) mot de gripna. Amnesty och Miljöpartiet (även i Sverige) har kritiserat polisen och de ansvariga politikerna. Om detta kan hända i Österrike, så finns det som jag ser det inget som skulle visa på att Sverige är ett dugg bättre. Speciellt inte om man ser till senaste tidens debatt kring FRA-lagen. En sammanfattning om läget i Österrike finns på http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_en.php . En översikt över polisens övergrepp på http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_1_en.php .

  2. Det är dags att folk lämnar MSN Messenger och börjar använda klienter som enkelt tillhandahåller kryptering. Det är inte säkert att konversera mha orginalklienten.

  3. För oss macanvändare så stödjer redan plattformens bästa IMprogram (Adium) OTR utan att man behöver tanka ner en plugin. Eftersom det även finns bra program för Windows och Linux som stödjer OTR så är det en bra lösning om man vill prata ostört.

  4. Du! kan ine du komma o secura min dator du verkar smart.. har krashat två datorer på tre månader.. eller.. make that three >.< hahaha nej jag kan allt fixa själv! hoppas allt e fint med dig!! =) vi får ta den där grillen en dag snart!! kram

Comments are closed.